BS - vallásról, istenről, hitről, hívőkről

BS - vallásról, istenről, hitről, hívőkről

TÍZPARANCSOLATOK BIBLIÁJA (65-75) – avagy: Ezt olvasd, ne a BIBLIÁT!

2013. május 25. - aforizmágus

Two-Commandments-of-the-Constitution.png(="I. Az egyház és az állam különállása sérthetetlen. II. Semmiféle törvény nem alkotható vallási alapokon.") Áttekintés napjaink 10 (én néha több) Parancsolataiból… (Brain Storming internetes gyűjtése, forrásmegjelölésekkel – 101 tételben, több mint 1000 parancsolat a létező világra vonatkozóan)

Kép forrása:

http://filipinofreethinkers.org/wp-content/uploads/2009/09/Two-Commandments-of-the-Constitution.png

Előző részek:

"10-parancsolatok 10-parancsolata"

TÍZPARANCSOLATOK BIBLIÁJA (1-29)

TÍZPARANCSOLATOK BIBLIÁJA (30-53)

TÍZPARANCSOLATOK BIBLIÁJA (54-64)

 *** *** ***

TÍZPARANCSOLATOK BIBLIÁJA (65-75)

Tartalom

65. Az egészséges táplálkozás tízparancsolata

66. Gólyák 10 parancsolata

67. Szilárd Leó tízparancsolata

68. Csernus doktor tízparancsolata

69. A szabadságszerető ember politikai tízparancsolata

70. A segítés tízparancsolata

71. A Web-szerkesztés tízparancsolata

72. A maffiózók tízparancsolata

73. A vadkempingezés 10 parancsolata

74. A télen tartott esküvő 10 parancsolata

75. A közgazdaságtan 10 parancsolata

***

--65. --

Az egészséges táplálkozás tízparancsolata

1.

Táplálkozz változatosan! - Az egészséghez több mint negyvenféle tápanyagra van szükség, melyeket önmagában egyféle étel sem tud biztosítani. Napjaink élelmiszerkínálata megkönnyíti a változatos étkezést, akár friss élelmiszerekből otthon készített, akár félkész ételeket fogyasztasz, vagy étteremben étkezel. A legfontosabb a kiegyensúlyozott táplálkozás! Ha zsírban gazdag volt az ebéded, vacsorázz valami könnyűt. Ha az egyik nap vacsorára nagy adag húst ettél, másnap válassz inkább halat.

2.

Táplálkozásod alapját szénhidrátban gazdag ételek alkossák! - A legtöbb ember nem eszik elég kenyeret, tésztát, rizst, más gabonaalapú terméket vagy burgonyát. A táplálkozás során a bevitt kalóriák több mint felének ezekből az ételfajtákból kellene származnia. Fogyassz teljes kiőrlésű kenyeret, tésztát és más gabonákat a rostbevitel növelése érdekében.

3.

Fogyassz sok gyümölcsöt és zöldséget! - A legtöbb ember ezekből sem fogyaszt eleget, jóllehet fontos tápanyagokat tartalmaznak. Próbálj meg legalább öt adagot enni belőlük naponta, és ha először nem igazán ízlenek, próbálj ki új recepteket, vagy nézd meg, milyen belőlük készített készételek kaphatóak a szupermarketben.

4.

Tartsd az egészséges testsúlyodat, és érezd jól magad! - A számodra egészséges testsúlyt sok tényező befolyásolja, többek között a nemed, életkorod és öröklött tényezők. A túlsúly megnöveli számos olyan betegség kockázatát, mint a szívbántalmak és a rák. Ha több kalóriát fogyasztunk, mint amennyire szükségünk van, a testzsír mértéke megnő. Ezek az extra kalóriák származhatnak fehérjéből, zsírból, szénhidrátból vagy alkoholból – de a zsír a legkoncentráltabb kalóriaforrás. A testmozgás megnöveli az egész napos energiaszinted, melytől a közérzeted is jobb lesz. A feladat egyszerű: ha felszedsz néhány kilót, egyél kevesebbet és legyél aktívabb.

5.

Fogyassz kisebb adagokat - inkább csökkents, mint elhagyj ételeket! - Ha ésszerű szinten tartod az adagok mennyiségét, könnyebb az általad kedvelt ételeket fogyasztani anélkül, hogy bármelyiket is el kellene hagynod. Néhány ésszerű adag: 100 g hús, egy közepes méretű gyümölcs, fél csésze tészta (főzés előtt) vagy 50 ml fagylalt. A készételek segítséget nyújtanak a mennyiségek betartásában, és csomagolásukon a legtöbb esetben fel van tüntetve a kalória mennyisége. Ha étteremben eszel, felezd el az adagodat egy baráttal.

6.

Étkezz rendszeresen! - Egyes étkezések, különösen a reggeli kihagyása kontroll nélküli éhségérzethez, majd figyelem nélküli túlevéshez vezethet. A főétkezések közötti nassolás segíthet leküzdeni az éhségérzetet, de ne egyél annyit, amennyi helyettesítheti a főétkezéseket. Ne feledd a nassoláskor elfogyasztott ételeket beleszámolni az elfogyasztott kalóriák közé!

7.

Igyál sok folyadékot! - Felnőtteknek legalább 1,5 l folyadékot kell fogyasztaniuk naponta! Melegben vagy fizikai aktivitás esetén pedig ennél is többet. A sima csapvíz vagy palackozott víz egyértelműen jó választás, de a sokféleség kellemes és egészséges is lehet. Fogyaszthatsz gyümölcsleveket, tejet, teát, kávét, üdítőket, stb. is.

8.

Mozogj! - Amint láthattuk, a túl sok kalória és kevés aktivitás súlygyarapodáshoz vezethet. A mértéktartó fizikai aktivitás segít elégetni ezeket az extra kalóriákat, valamint jót tesz a szívnek, a vérkeringésnek, az általános egészségnek és jó közérzetnek is. Tedd a fizikai aktivitást mindennapi rutinná! Lift helyett válaszd a lépcsőt (fel és le is!). Sétálj egyet az ebédszünetben!

Nem kell atlétának lenned ahhoz, hogy elkezdj mozogni!

9.

Kezdd most – és változtass lépésenként! - Könnyebb apró lépésekkel változtatni az életmódunkon, mint egyszerre nagy változásokat elérni. Három napon keresztül jegyezz fel valamennyi főétkezésekkor és nassoláskor elfogyasztott ételt és italt. Túl kevés a gyümölcs és a zöldség? Kezdetnek egyél eggyel több gyümölcsöt és zöldséget naponta. A kedvenc ételeid túl sok zsírt tartalmaznak és emiatt hízol? Hogy ne érezd magad rosszul, ne hagyd el ezeket az ételeket, de próbáld ki őket kevésbé zsírosan vagy egyél belőlük kevesebbet. Vagy ezentúl csak a lépcsőn közlekedj!

10.

Jegyezd meg: nincsenek „jó” és „rossz” ételek! - Nincsenek „jó” és „rossz” ételek, csak jó és rossz étrendek. Ne érezz bűntudatot a kedvenc ételeid miatt, inkább mértéktartóan fogyaszd őket, és válassz más ételeket is, hogy megőrizd az egyensúlyt és a változatosságot, ami az egészséghez szükséges.

***

--66. --

Gólyák 10 parancsolata

1.

A legfőbb parancsolat: a 12-eseknek mindig igaza van!

2.

Bárhol és bármikor összefutok egy 12-es diáktársaimmal hangosan, és tisztelettudóan köszönök nekik!

3.

Létrehozok egy alapítványt a mindenkori 12-esek költségeinek fedezésére.

4.

Ha meglátom, hogy egy 12-esnek nehéz táska nyomja az évek alatt elgyötört vállát, akkor leveszem róla a terhet.

5.

Inkább gyalog járok iskolába, hogy kedvenc 12-eseim biciklije beférjen a tárolóba.

6.

Az ajtóban, a büfénél mindig magam elé engedem a drága 12-eseket, tiszteletem jeléül.

7.

Minden nap elmondok egy imát, térdre borulva Zsoldos Ferenc képe előtt, és hálát adok az Istennek, hogy a Zsoldosba járhatok.

8.

Továbbképzem magam fénymásoló és nyomtató szerelőnek, hogy hasznomat vegye az iskola.

9.

Ha kell tintapatronná, fogassá, kukává változom, hogy szeretett társaimnak és tanáraimnak segíthessek.

10.

Ha az imént felsoroltak bármelyikét megszegem, úgy automatikusan az 1. pont lép életbe: a 12-eseknek mindig igaza van.

***

-- 67. –

Szilárd Leó tízparancsolata

1.

Ismerd fel a dolgok között az összefüggéseket és az emberi viselkedés törvényeit, hogy tisztában legyél vele, mit teszel.

2.

Érdemes célokat tűzz magad elé, de ne firtasd, elérhetők-e; modellnek és példának tekintsd őket, ne határidős feladatnak.

3.

Ugyanúgy szólj az emberekhez, mint magadhoz, ne törődj a benyomással, amit keltesz, mert különben kizárod őket világodból; elszigeteltségedben pedig az élet értelme eltűnik a szemed elől, és elveszíted vele együtt a reményt is, hogy a teremtés jobbá tehető.

4.

Ne rombold le, amit nincs hatalmadban létrehozni.

5.

Csak éhesen nyúlj ételhez.

6.

Ne kívánj olyat, amit nem kaphatsz meg.

7.

Csak akkor hazudj, ha rákényszerülsz.

8.

Tiszteld a gyermekeket. Hallgasd meg figyelmesen, amit mondanak, és végtelen szeretettel szólj hozzájuk.

9.

Dolgozz hat esztendőn keresztül; de a hetedikben vonulj magányba vagy idegenek közé, különben a kép, ami barátaidban él rólad, megakadályozza, hogy az legyél, aki vagy.

10.

Életed irányításában elégedj meg az óvatos korrekciókkal, és légy készen a távozásra, ha szólítanak.

***

-- 68. --

Csernus doktor tízparancsolata

1.

Aki tudja, hogy mit kellene tennie, de valamiért mégsem teszi, az tudatosan köpi szembe magát. Ennél jobban pedig nem alázhatja meg magát senki. Önmaga előtt.

2.

Tanuld meg elengedni a múlt szerelmeit, szeretteit! És tanuld meg tiszteletben tartani az ő döntésüket! Mert ami nincs, az fájhat, de attól még nem lesz...

3.

Tartsd tiszteletben a saját érési idődet! A türelmetlen ember önmagát erőszakolja meg, amikor sietteti sorsát. Ezzel magában hordozza az örök elégedetlenséget.

4.

A gondjaidért soha nem más, mindig te magad vagy felelős. Tanuld meg vállalni a következményeket a tetteid után, és nem másban keresni hibáid okát!

5.

Az önző ember először környezetét, majd önmagát teszi tönkre. Ide vezet az önzőség. Miért teszed mással azt, amit magadnak nem kívánsz?

6.

Vesztesekre márpedig szükség van. Hogy tudd, hová jutsz, ha az ő útjukat járod. Ők a viszonyítási pont. A nullák így töltik be végül küldetésüket.

7.

Másra támaszkodni mindig veszélyes. Igaz, sokszor ez a könnyebbnek látszó út. De a támaszték eldőlhet. Tudod mit? Támaszkodj magadra!

8.

Merj szembenézni a saját tükörképeddel! Ez az első lépés a talpra álláshoz. Harc, amit meg kell vívnod a menekülések helyett. Egy napon pedig nemcsak sajátodéba, de mások szemébe is büszkén nézel majd.

9.

A világban épp elég dologtól függsz akaratlanul. Ne válassz magadnak újabbat! A kiszolgáltatottság helyett a szabadságért küzdj, hogy lehess büszke is magadra!

10.

A gyengeség valójában gyávaság. A gyáva embert pedig fölemészti az állandó megfelelni vágyás. Így hogyan valósíthatod meg önmagad?

***

-- 69. –

A szabadságszerető ember politikai tízparancsolata

1.

Megköveteli magának és megadja másnak a minden embernek kijáró tiszteletet, de megkülönböztetett tiszteletet, sem magának semmi címet nem követel, másnak pedig úrvoltáért, sem vagyonáért, sem hatalmáért, sem befolyásáért, sem ruhájáért megkülönböztetett tiszteletet nem ad, csak tisztességéért, vagy érdeméért; senki emberfia előtt meg nem alázkodik, alázatoskodó megszólítási és köszönési módokat szájára nem vesz.

2.

Magát munkában szolgának, szabad idejében és a maga otthonában úrnak tekinti, és szembeszáll mindenkivel, aki magát szolgálata és munkája alatt is úrként, hatalmasként viseli és másokat szolgáknak, alacsonyabb rendűeknek kezel.

3.

A maga vagy más munkája értékének a leszállítását, emberi kiuzsorázását, vagyoni vagy hatalmi helyzet kihasználását, s egyáltalán semmiféle kizsákmányolást nem tűr, magát vagy mást a maga igazából, világos jogából, megszolgált követeléséből semmiféle erőszakkal, megfélemlítéssel, rábeszéléssel, fortéllyal kiforgatni nem engedi.

4.

Őrködik a maga és minden ember egzisztenciájának a szabad és biztosított volta felett, illetéktelen vagy önkényes behatástól való mentessége jogvédelemmel és garanciákkal ellátottsága felett.

5.

Szüntelenül szem előtt tartja, hogy az emberi szabadság és az emberi méltóság egy és oszthatatlan és az egyik ember ellen akár társadalmi helyzete, akár származása, akár neme vagy kora címén elkövetett minden sérelem mindenki más szabadságát, méltóságát is veszélyezteti: ezért az emberi szabadság minden korlátozása, önkényes letartóztatás, fogva tartás, egyéni vagy hatósági hatalmaskodás, s az emberi méltóság mindenféle megalázása ellen azonnal együttesen, de ha az rögtön nem lehetséges, magában is fellép.

6.

Gyűléseken, egyesületben, munkaközösségben vagy bármiféle közösségben éppen úgy, mint a magánéletben önkényeskedést, akarnokoskodást, magánérdek illetéktelen érvényesítését, visszaélést, köz becsapását, közakarat meghamisítását, s mindenféle fenyegetést és terrorizálást nem tűr, minden ilyen ellen saját maga azonnal felszólal és más tisztességes emberekkel összefog, az erőszakosan érvényesülni próbálókat, tekintet nélkül arra, hogy kire és mire hivatkoznak, leleplezi és meghátrálásra kényszeríti, tisztában lévén azzal, hogy minden ilyennek az érvényesülése csakis a tisztességes emberek kényelmessége és megfélemlíthetősége miatt lehetséges.

7.

Semmiféle anyagi visszaélést vagy panamát el nem hallgat, sem elfedezni nem segít, bármilyen hatalmas embert kell is ezzel lelepleznie.

8.

Minden közügyben meggyőződése szerint vall színt: fenyegetéstől meg nem ijed, hízelgésnek be nem dől, s szavazatát vagy aláírását semmi pénzért vagy előnyért el nem adja.

9.

Minden felismert közérdek ügyében kezdeményezőleg lép fel, minden közérdekű szövetkezésben vagy mozgalomban tehetsége szerint munkájával és adományával részt vesz s igyekszik azt győzelemre segíteni, tisztában lévén azzal, hogy a közügyek elhanyagoltsága vagy méltatlan emberek kezébe való kerülése egyedül a tisztességes emberek kezdeményezésének hiánya és közéleti bátortalansága miatt történik.

10.

Bízik a közösség erejében, az emberek többségének tisztességében és abban, hogy ezt elegendő bátorsággal és igyekezettel érvényre is lehet juttatni, ezért a maga példájával, minden rosszhiszeműség elleni együttes és eredményes fellépéssel és minden jóhiszeműség számára a bizalom előlegezésével erősíti maga körül a közösségben és a tisztességes szándék győzelemre vihetőségében való hitet.

***

-- 70. --

A segítés tízparancsolata

1.

 Igazán segíteni csak szeretetből, szeretettel lehet.

2.

Kétszer segít, aki gyorsan segít. A bürokrácia a karitász halála.

3.

A bajba jutottat sose alázd meg: Érezze, hogy öröm számodra, ha segíthetsz.

4.

Úgy segíts, hogy a rászoruló saját magán is segíthessen. Vezesd rá az öntevékenységre!

5.

Ne alamizsnát adj, hanem igyekezz a bajt gyökerében orvosolni!

6.

A bajbajutott nem eset, hanem személy. Vedd emberszámba, törődj vele, szánj rá időt, türelmet, őszinte érdeklődést!

7.

Vedd elejét a visszaélésnek! Dolgozz ki feltűnésmentes ellenőrzési rendszert, és járj utána a fontos ügyeknek!

8.

Kínos pontossággal számolj el minden fillérről, és köszönj meg minden adományt! Még a legkisebbet is.

9.

A segítés nem monopólium, de nem is konkurencia. Segíts a segítőnek is! Több szem többet lát, több kéz többet segít.

10.

Ne várj hálát! Ne sértődj meg! Ne légy kicsinyes!

***

-- 71. –

A Web-szerkesztés 10 parancsolata

1.

 Ne túlozz!

2.

Írj az egész internetnek!

3.

Legyenek az oldalaid emészthető méretűek!

4.

Legyen átlátható a honlapod szerkezete!

5.

Írj úgy, hogy elolvassák!

6.

Ellenőrizd a helyesírásod!

7.

Hozd ki honlapodból a lehető legtöbbet!

8.

Tartsd karban a honlapodat!

9.

Legyél megtalálható!

10.

Elemezz, tanulj, változtass!

***

-- 72. --

A maffiózók tízparancsolata

1.

Senki sem mutatkozhat be egyedül egy másik barátunknak. Ezt mindig egy harmadik személynek kell megtennie.

2.

Barátunk feleségére szemed ne vesd!

3.

Soha ne mutatkozz rendőrrel!

4.

Ne járj kocsmába és klubokba!

5.

Mindig a Cosa Nostra rendelkezésére kell állni - még akkor is, ha a feleséged éppen szül!

6.

A megbeszélt találkozókat maximálisan tiszteletben kell tartani!

7.

Tisztelettel bánj a feleségekkel!

8.

Ha információt várnak tőled, csak az igazat mondhatod!

9.

Tilos másik tag vagy más család pénzéhez nyúlni!

10.

Nem lehet a Cosa Nostra tagja az, akinek közeli rokona rendőr, akinek valamelyik családtagja nem megbízható, aki helytelenül viselkedik, vagy nem tartja magát az erkölcsi értékekhez.

***

-- 73. --

A vadkempingezés 10 parancsolata

1.

Természetvédelmi területen ne vadkempingezzünk!

2.

Kempingezés után a saját szemetünket vigyük haza!

3.

A kisdolog és a nagydolog elvégzéséhez ássunk gödröt, amit távozás után temessünk is be!

4.

Tűzgyújtásnál ügyeljünk a biztonságra! Fokozottan figyeljük a tűzgyújtási tilalmat!

5.

Tűzrakáshoz ne vágjunk ki fát!

6.

Sátorállítás közben ne pusztítsuk el növényeket!

7.

Lakott településtől 500-1000 méterre sátorozzunk!

8.

Mosogatásnál kerüljük a vegyszerek használatát!

9.

Megmaradt élelmiszert ne hagyjunk az erdőben, mert az erdei állatok elpusztulhatnak a romlott ételtől!

10.

Szappan ne jusson bele a patakba, tóba! Használjunk túraboltokban kapható semleges pH- értékű szappant!

***

-- 74. --

A télen tartott esküvő 10 parancsolata

1.

Télen nagy gondot kell fordítani az autódekorációra, ugyanis a virágok könnyen elfagyhatnak, lekonyulhatnak a hidegben. Ezért célszerű olyan virágokat választani, melyek jobban bírják a hideget, netán a havat vagy az esőt.

2.

A vőlegény és az ara ruhatárát ki kell egészíteni melegebb holmikkal is, gondolunk itt arra, hogy legyen megfelelő kabát, parka vagy kesztyű. A menyasszonyi ruha lehetőség szerint ne legyen túl hosszú, azaz ne húzzuk a földön, mert hogy néz ki egy „koszos menyasszony”!?

3.

Fontos, hogy az ifjú pár cipőjének talpára tegyünk csúszásgátlót, nehogy a jeges úton elcsússzon valamelyikük, és kezét-lábát törje.

4.

Ebben az időszakban a szeszélyes időjárással is számolni kell, ugyanis bármelyik pillanatban eleredhet az eső, vagy szakadhat a hó. Így megelőzhetjük azt, hogy a menyasszonynak tönkremenjen a frizurája, és elázzon a ruhája.

5.

A násznép vonulását egyik helyről a másikra lehetőleg rövidre tervezzük, hiszen a hidegben mindenki teljesen átfagyna a hosszú úton.

6.

A lakodalom helyszínén érdemes olyan helyiséget kialakítani, ahol a kabátokat gond nélkül el lehet helyezni. Ez azért fontos, mert egyébként mindenki csak rakosgatná egyik helyről a másikra. Esetleg a szék háttámláját „díszítené”, amely kényelmetlen. Nem beszélve arról, hogy a hosszabb kabátok a földet súrolnák.

7.

Figyeljünk oda a terem fűtésére is, mert a szélsőséges megoldás sem előnyös. A túlzott melegben könnyebben kitikkad a násznép, a túlzott hidegben pedig nem marad egy talpalatnyi hely sem a táncparketten, ugyanis mindenki a tánccal próbálja felmelegíteni magát.

8.

A tánc hevében ügyeljünk arra, hogy ha kimelegedtünk, akkor se válasszuk a hirtelen felfrissülést, ne menjünk ki a szabadba, mert az többet ártana, mint használna.

9.

Ilyenkor a gyerekek is több figyelmet igényelnek! Visszafogni nem lehet őket a játszadozásban, ugyanis óhatatlanul ki-be rohangálnak a teremből, de azt azért megtehetjük, hogy kabát nélkül nem engedjük őket a hidegbe.

10.

Egy téli esküvőn nincs szükség sok hideg italra, így az üdítők hőmérsékletére fokozottan ügyeljünk, illetve az itallapot kiegészíthetjük forró italokkal, mint például a forralt borral, vagy a különböző ízesítésű teákkal.

***

-- 75. --

A közgazdaságtan 10 parancsolata

A döntések elvei (Hogyan szemléli az embert, mint döntéshozót a közgazdaságtan?)

1.

Az emberek folyamatosan választási kényszerek előtt állnak (tradeoffs): valaminek az elérése, megszerzése maga után vonja valami más feláldozását (Nincsen ingyenebéd!), az egyik legklasszikusabb társadalmi „tradeoff” a hatékonyság és az igazságosság között húzódik.

2.

A költség mindazon dolgokat jelenti, amiket feláldoztunk valami érdekében: a közgazdasági költségfogalom a haszonáldozat-költségen (opportunity cost) vagy alternatíva-költségen alapul

3.

A racionális emberek a határértékekkel kalkulálnak (és nem az átlagmutatókkal): például a fogyasztók összevetik egy újabb jószág elfogyasztásának pótlólagos költségét (határköltség), annak haszonnövekményével (határhaszon), vagy egy újabb termék legyártásának pótlólagos költségét annak bevételnövekményével.

4.

Az emberek jól és érzékenyen reagálnak az ösztönzőkre: tanulságos történet a biztonsági öv kötelező használatát előíró törvény hatásairól.

A gazdasági kapcsolatok elvei (Milyen mechanizmusok hatékonyak az üzleti szférában?)

5.

A kereskedelem minden résztvevő félnek hasznos: az elszigetelődés nem kifizetődő, a komparatív előnyök mentén szerveződő szabad kereskedelem hosszabb távon gazdasági előnyöket okoz az összes szereplőnek (az alkalmazkodásnak természetesen vannak társadalmi-szociális költségei): Problémát jelent-e, ha a világ összes textiláruját Kínában készítik el?

6.

A piaci mechanizmus általában hatékony eszköz a gazdasági tevékenységek szervezésére: gazdaságtörténeti bizonyítékok a „láthatatlan kéz” szupremáciája mellett, az árak információs szerepe.

7.

A kormányzatok bizonyos, jól definiálható esetekben képesek a piaci eredmény javítására: ezek olyan helyzetek, amikor piaci kudarcok lépnek fel: 1. externáliák (külső gazdasági hatások): állami szerepvállalás az adók (bírságok) és támogatások terén. 2. a versenyt korlátozó, torzító helyzetek: Gazdasági Versenyhivatal a tisztességtelen üzleti magatartás és a piaci erővel történő visszaélés szabályozására.

A makrogazdaság működésének elve

 (Milyen alapszabályok érvényesek a gazdaság egészére?)

8.

Egy ország életszínvonala, gazdasági fejlettsége a termelékenységi mutatóktól és a kínálati tényezőktől függ: következmények a magyarországi bérek európai szintre történő felzárkóztatását sürgető nézetek helyességét és megalapozottságát illetően

9.

A pénzkibocsátás túlzott növelése mindig inflációban csapódik le: a hiperinflációk és más magas inflációval jellemezhető korszakok története tökéletesen leírható ezzel a szabállyal

10.

Rövid távon egy társadalom előtt választási kényszer van az infláció és munkanélküliség között: Akár pár éves időtávon is igaz, hogy az antiinflációs politika (restriktív gazdaságpolitika) a munkanélküliség növekedését okozhatja, illetve a gazdaság túlfűtöttsége (magas növekedés párosulva alacsony munkanélküliséggel) inflációs nyomással járhat.

*** *** ***

Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://bs-vallas-isten-hit.blog.hu/api/trackback/id/tr175316983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása