BS - vallásról, istenről, hitről, hívőkről

BS - vallásról, istenről, hitről, hívőkről

TÍZPARANCSOLATOK BIBLIÁJA (75-86) – avagy: Ezt olvasd, ne a BIBLIÁT!

2013. május 25. - aforizmágus

dont be an asshole.jpg(="Légy jó fej! ... Ne légy seggfej!") Áttekintés napjaink 10 (és néha több) Parancsolataiból… (Brain Storming internetes gyűjtése, forrásmegjelölésekkel – 101 tételben, több mint 1000 parancsolat a létező világra vonatkozóan)

Kép forrása: http://25.media.tumblr.com/tumblr_md9r96oYRh1qb6d4zo1_500.jpg

TÍZPARANCSOLATOK BIBLIÁJA (1-29)

TÍZPARANCSOLATOK BIBLIÁJA (30-53)

TÍZPARANCSOLATOK BIBLIÁJA (54-64)

TÍZPARANCSOLATOK BIBLIÁJA (65-75)

TÍZPARANCSOLATOK BIBLIÁJA

Tartalom

76. Túrázás, kirándulás közbeni Kocsmázás Tízparancsolata

77. ’Hátétépé perper’ 10 Parancsolat

78. Zöldhorgász 10 parancsolata

79. Fával való tüzelés 10 parancsolata

80. Csavargók tízparancsolata

81. Diákok 10 parancsolata

82. Értékesítési tízparancsolat

83. A haj 10 parancsolata

84. Párkeresés 10 parancsolata

85. Párkapcsolat ápolásának 10 (+3) parancsolata

86. Statikusok tí­zparancsolata

*** *** ***

-- 76. --

Túrázás, kirándulás közbeni Kocsmázás Tízparancsolata

1.

A kocsmában vendég vagy. De nem szó szerint! A végén akármilyen rossz is, fizetni kell!

2.

A csapos a jóbarátod! Mindig ad, ha kérsz és van neki!

3.

A törzsvendéget tiszteld! Te már rég másutt vedelsz, amikor ő még mindig ehhez a helyhez lesz lojális és még Te is lehetsz valahol törzsvendég egyszer!

4.

Ne köss bele nagyobb asztaltársaságba, vagy nagyobb darab emberekből álló asztaltársaságba! Sőt álltalábam ne köss bele senkibe, ha jót akarsz!

5.

Rossz sör (bor, pálinka) nincs, csak kevéssé szomjas ember! Idővel minden sör (bor, pálinka) jó lesz!...

6.

A pultnál ne tolakodj, engedd előre a betegeket, idült alkoholistákat!

7.

Sose merülj el annyira a pincérlány (pincérfiú) tekintetében, hogy a szemed levedd a pénztárcádról (hátizsákodról, fényképezőgépedről)!

8.

Tudjuk, tudjuk, jól esik! Mégse vedelj annyit, hogy számodra itt a krimóban érjen véget a túra!

9.

Idegen vidéken tartsd be a helyi szokásokat és légy barátságos ( persze a "haver, meghívsz egy felesre" típusú barátkozást nem muszáj kitörő örömmel fogadni: szinte kizárt, hogy a kérdező igaz barátságot akar veled kötni )!

10.

Mások ruházatára, söröskriglijére ügyelj! Ne forgolódj hátizsákkal szűk helyen, inkább vedd le óvatosan és vedd le akkor is, mielőtt letámadod a mellékhelységet!

***

-- 77. --

’Hátétépé perper’ 10 Parancsolat

1.

Az alap, ha nincs vírusirtó a gépeden, akkor tudok egyet ajánlani, szerintem jó, és ingyenes. Letölthető a www.avira.com weboldalról.

2.

Mindig frissítsük a víruskeresőnket.

3.

Ha lehet, nyilvános helyen, netkávézó, iskola, stb., ne használjuk a mail fiókjainkat, ftp és egyéb személyes dolgainkat, mert előfordulhat (sőt, már láttam is ilyet), hogy keylogger (leütésfigyelő) van a gépen, aztán bármikor visszanézhető még az is hogy az egeret mikor mozdítottad meg.

4.

Kerüljünk minden olyan oldalt, amely vírust tartalmazhat. Tudom, ez hülyén hangzik, mert honnan tudhatnánk, mely oldalak ezek. Általában a sex, warez, crack oldalak, főleg a külföldiek.

5.

Soha ne engedjünk megbízhatatlan (az előzőkben felsorolt helyekről) SEMMILYEN active-x vezérlőt, meg egyéb sz*rokat telepíteni. Sok helyen úgy engedik meg az oldal használatát, hogyha telepíted a szarjukat, ami lehet trojan, vagy spyware (trójai, kémprogram). Szerintem nem ér annyit egy crack, hogy a gépünk müködését, esetleg feltörését kockáztassuk.

6.

Ne nyissunk meg ismeretlen feladótól e-mailt (itt ilyen spam Viagra szarokra gondolok), mert az nem biztos hogy csak reklámot tartogat nekünk. Ezeket megnyitás nélkül töröljük, főleg ha email klienst használunk, és nem webes felületei levelezést.

7.

Kerüljük az olyan fórumokat, blogokat, ahol az email cím nyilvánosan ki van rakva, és nem kell regisztrálni (pl. a kövér kikötő LOL:)). Ha a mail címünk kint van, akkor azonnal céltáblái vagyunk a spam robotoknak, amelyek a mail címeket begyűjtik az oldalakról, és aztán meg el akarják adni a Viagrát, meg gyűjtést szerveznek a kislánynak, aki 5 éve 17 éves és szemátültetésre vár.

8.

Soha ne használjunk két chat-en vagy bármilyen oldalon azonos jelszót. Minden oldalon legyen külön jelszavunk.

9.

A jelszavaink álljanak mindig vegyesen kis és nagybetűkből, illetve számokból, főleg ftp szerverek, adatbázisok esetén, és semmiképp ne egyezzen a felhasználónevünkkel.

10.

Ha nyilvános helyen adjuk ki mail címünket, azt így tegyük pl: yano kukac teltlanyok pont com.. Aki elolvassa, tudni fogja, a robotok viszont nem. Webmasterek: Ez a módszer egyelőre jó, de az még jobb, ha készítünk egy gif képecskét, amire ráírjuk a címünket.

***

-- 78. --

Zöldhorgász 10 parancsolata

1.

Nem horgászom ívó, méreten aluli, vagy természetvédelmi oltalom alatt álló, illetve ritka halra.

2.

Nem horgászom csak passzióból, mert a halfogás eredendő oka a zsákmányszerzés.

3.

Nem alkalmazok tiltott horgászati módszereket, betartom a horgászati előírásokat.

4.

Nem okozok fölösleges szenvedést a kifogott, illetve csalinak használt halaknak.

5.

Nem telepítek, illetve engedek idegen honos halakat hazai vizeinkbe.

Egyúttal támogatom a honos halfauna és élőhelyeinek, az élőhely növényzetének megőrzését, helyreállítását, kialakítását.

6.

Nem szennyezem környezetemet, horgászállásomat tisztán tartom.

7.

Nem szórom a vízbe a maradék etetőanyagot, és lehetőség szerint nem etetek.

8.

Nem károsítom, irtom a vízi, vízparti növényzetet, védelmezem a vizes élőhelyeket.

9.

Nem parkolok le gépjárművemmel a vízparttól számított 20 méteren belül; lehetőség szerint a környezetbarát közlekedési módokat alkalmazom.

10.

 Szükség esetén horgásztársaimat figyelmeztetem a helyes magatartásra; segítem ismereteik bővülését, szemléletük változását.

***

-- 79. --

Fával való tüzelés 10 parancsolata

1.

A fát egyengessük el a fűtőtérben! - Ne túl sok, és ne túl kevés fát helyezzünk a fűtőtérbe! Hogy a megfelelő légáramlást biztosítsuk, a fadarabokat lazán helyezzük egymásra. A fabriketteket szedjük szét, és egyesével tegyük a kályhába, elég helyet biztosítva a hőtáguláshoz. Sose tegyünk egyszerre túl sok brikettet a kályhába! Tartsa be a használati utasításban szereplő mennyiséget!

2.

A begyújtást kezdjük gyújtóssal és grillbegyújtóval! - A régi szokással ellentétben a gyújtófát ne a fahasábok alá tegyük, hanem a tetejére. A kisebb fahasábokat körbe rakjuk le és a gyújtóst annak közepébe állítsuk, majd pedig gyújtsuk be.

3.

Papír és karton tilos! - Gyújtósként ne használjon papírt és kartonlapot, mert füst, hamu, illetve káros anyagok szabadulhatnak fel!

4.

Lehetőleg gyorsan dolgozzon! - A begyújtásnál és oltásnál is ügyeljen arra, hogy rövid időn belül nagy lángok keletkezzenek, illetve gyorsan oltsuk el a tüzet. Ezáltal csökken a füstképződés és magasabb hatásfokon fűthetünk. A begyújtásnál nagyon figyeljünk arra, hogy kevés füst keletkezzen!

5.

Biztosítsuk a légáramlást! - Tűzgyújtáskor és oltáskor is figyeljünk a levegőzésre, hogy megelőzzük a káros anyagok keletkezését! Ez kulcsfontosságú mozzanat! Tehát a kályha ajtaját vagy a levegőztetőt csak akkor csukja be, ha már parázslik bent a fa. Ha a fa világos és nagy lánggal ég, akkor a szellőzés megfelelő.

6.

Csak száraz fát égessünk! - A fa víztartalma maximum 15-20 % lehet, így a súlya is megfelelő lesz, és égés során nem keletkeznek káros anyagok. A nedves fa fűtőértéke kevesebb, valamint több füst is keletkezik.

7.

Ne égessünk hulladék fát! - Építkezésről vagy felújításból származó fatörmelékeket semmiképp se égessük el, mert azokban az idők során a káros anyagok gyűlhetnek össze, lakkozás maradványai lehetnek a fán, valamint elégethetünk szögeket és apró fémrészeket. Ezenkívül a régi fa fűtőértéke alacsonyabb, továbbá ez a kandallót vagy kályhát károsíthatja!

8.

Kályhatisztítás! - Nemcsak autónkat, kályhánkat is ápolni és tisztítani kell. Ezért évente, a fűtési szezon kezdetén a lerakódott kormot, port és egyéb lerakódást a fűtőtérből ki kell tisztítani! Így hatékonyabban tudunk fűteni, továbbá kisebb lesz a károsanyag kibocsátás is.

9.

Gyakori csere! - Ha a kályha már régi, akkor ajánlott újra cserélni. Az új, modern kandallók hatékonyabbak, jobb fűtőképességűek és kevesebb károsanyagot bocsátanak  ki.

10.

Figyeljük a tanúsítványt! - A vásárlásnál kiállítanak egy tanúsítványt, melyen az ideális kibocsátási értékek, és a kályha optimális hatásfoka szerepel.

Ha helyesen fűt: pénzt takaríthatunk meg, a levegő minőségét javíthatja, védi Földünk klímáját.

Ha betartja a fentebb leírtakat, akkor az alábbiak szerint ellenőrizheti, hogy helyesen fűt-e: világos és nagy lánggal ég a tűz; egyáltalán nem, vagy csak kevés füst képződik; fehér vagy világosszürke hamu keletkezik. A hibás fűtés jelei: sötét, kicsi láng; sok füst; sötét hamu.

***

-- 80. --

Csavargók tízparancsolata

 „Az igazi csavargók hontalanok. / A hülyébbek meg turisták." (Hobo)

1.

Ne zavard Isten álmát!

2.

Minden városban adj pénzt egy koldusnak!

3.

Tartózkodj a tömegtől!

4.

Kedvesebb legyen a különös, mint a tiszteletre méltó!

5.

Alázatosság, figyelem, nyitottság minden új iránt!

6.

Tiszteld a régi mestereket!

7.

Szakíts időt a zenére!

8.

Asszonyt és italt ne utasíts vissza!

9.

Hagyj jeleket magad után az úton!

10.

Légy szerelmes az életbe!

***

-- 81. --

Diákok 10 parancsolata

1.

Ha osztálytársad tanulni kezd véletlenül, az nem ok arra, hogy te magad is úgy cselekedj.

2.

Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra, halaszd inkább holnaputánra, mert akkor már nem lesz szükséged rá!

3.

A lustaság már fél egészség.

4.

Az a feladat, amely nem oldódik meg magától 30 nap alatt, nem érdemli meg, hogy foglalkozz vele.

5.

Az iskola nem kocsma, hogy egész nap ott legyél.

6.

A tanulás nemesíti az embert, de a társadalomnak nincs szüksége nemesekre.

7.

Aki nem tanul, az nem hibázhat, ha pedig nem követ el hibákat, megérdemli a jutalmat.

8.

Mindenkinek van valami hobbija, de nem szükséges, hogy az a tanulás legyen.

9.

A tanulás élteti az embert, de a pihenésbe se halt még bele senki.

10.

Ha szórakozni akarsz, nem muszáj pont a tanulás mellett döntened.

***

-- 82. --

Értékesítési tízparancsolat

1.

Higgy abba, amit értékesíteni akarsz, mert az ügyfél is akkor hisz benne, és vásárol.

2.

Légy bölcs, ha értékesítesz.

3.

Sokat kérdezz, hogy sok mindent megtudj az ügyfeledről.

4.

Add meg ügyfelednek a fontossági érzést, hogy vásároljon.

5.

Minden tárgyalásnál előtted legyen a cél.

6.

Ha kudarcot vallottál, akkor is bízz magadba, és a termékedben.

7.

Kérj.

8.

Minden értékesítésnek úgy állj neki, mintha ez lenne életed legfontosabb ügyfele.

9.

Ha értékesítesz, felejtsd el az érzelmeid.

10.

Mindig minden alkalommal, gyorsan cselekedj.

+. Imádkozz istenhez, hogy adjon útmutatást.

***

-- 83. --

A haj 10 parancsolata

1. Állapotfelmérés, konzultáció

2. Méregtelenítés (detoxikáció)

3. Bélflóra-regeneráció (enteriális felkészítés)

4. Vitaminkúra (segítő láncszemek)

5. Feltáplálás (nutríció)

6. Karbantartás, szintentartás, belső prevenció

7. Megfelelő mélytisztítás

8. Tápláló ápolás - pakolások

9. Haj és fejbőr védelme

10. Életöröm

***

-- 84. –

A Párkeresés 10 parancsolata

1.

Az első pillanattól ne mondjunk, vagy hitessünk többet magunkról.

2.

A valódi érzelmeinket ismerje meg a másik. Nem azt, amit szeretnénk, ha lenne.

3.

A mély érzelmekhez idő, vagy tragikus esemény kell.

4.

Hagyd meg párod magánéletét az ő igénye szerint.

5.

Legyenek tudatosak, megfogalmazhatóak a közös céljaink és a párkapcsolatunkkal járó magán céljaink.

6.

A valódi másik embert akarjuk megismerni. Ne vezessük magunkat félre elképzeléseinkkel. Van tartós (biológiai, szellemi) és van rövid távú varázslat.

7.

Ő is, Te is feltétlen szeretetre vágysz. A párkeresés időszakában pont a feltételeidnek megfelelőt keresed…

8.

A párod kötődni fog hozzád, ha jó emberi tulajdonságait, ügyességét, eszességét, szárnyalását, nőiességét (férfiasságát) stb. folyamatosan ki tudod belőle hozni! (Feleslegesen ne mondogass kifogásokat!)

9.

Hidd, hogy párod mindenben a jót akarja, s hagyd téveszteni, ha nem kíváncsi a véleményedre.

10.

Örülj párkapcsolatodban annak, ami jó! Tudatosan élvezd a jelen pillanatát!

***

-- 85. –

A párkapcsolat ápolásának 10(+3) parancsolata

1.

Mindenkivel úgy bánj, ahogy elvárod, hogy bánjanak veled.

2.

Szerezz új barátokat, és ne veszítsd el a régieket.

3.

Uralkodj magadon.

4.

Alkalom nélkül is lepd meg szeretteidet apróságokkal.

5.

Ne másokat hibáztass. Vállald a felelősséget életed valamennyi területén.

6.

Soha ne hagyd ki a lehetőséget, ha megdicsérhetsz, vagy elismerhetsz valakit.

7.

Úgy tegyél jót másokkal, hogy azok észre se vegyék.

8.

Mindig fogadd el a feléd nyújtott kezet.

9.

Ha megbántanak, mielőtt válaszolnál, várj legalább egy órát, hogy megnyugodhass. Ha nagyon fontos dologról van szó, a legjobb, ha alszol is rá egyet.

10.

Ha keményen megdolgoztál valamiért, amire vágytál, legyen időd arra is, hogy élvezd. Pároddal, családoddal, barátaiddal együtt.

+1.

Ne feledd: az emberek legerősebb érzelmi szükséglete, hogy elfogadják és becsüljék őket.

+2.

Legyél szerény. Sok nagy tettet vittek véghez, mielőtt a világra jöttél.

+3.

Jegyezd meg: a boldogság nem földi javakon, hatalmon vagy hírnéven múlik, hanem azon, milyen a viszonyod azokkal az emberekkel, akiket szeretsz és tisztelsz.

***

-- 86. --

Statikusok tí­zparancsolata

1.

A három egyensúlyi egyenlet (követelmény) kielégítést nyerjen. A két vetületi és a nyomatéki. (X=0, Y=0, M=0)

2.

„A szerkezet mindig jobban tudja a statikát, mint a tervezõ”. - Vagyis nem úgy fog viselkedni a terhelések hatására, ahogy mi elõírjuk (számítási modellel), hanem ahogy a természet törvényei megkövetelik. Ezért nem árt ez utóbbiakat megfigyelni. Ez a parancsolat azért is fontos, mert pl. az építmények térbeli szerkezetek, az erõhatások is általában térbeliek, mi pedig síkbeli tartókat számolunk, és legfeljebb ezután próbáljuk a térbeliséget figyelembe venni.

3.

„Rajzold fel az alakváltozási görbét, mielõtt a számítási modellt meghatározod” – Az alakváltozások ugyanis megmutatják az erõjátékot (sokszor kész nyomatéki ábrák), esetenként a veszélyes teherállást. Hogy mennyire megszívlelendõ ez a szabály és ismerete által mennyi felesleges számítást megtakaríthatunk, azt az alumínium dongahéjak próbaterheléseinél és a többlábú, többszintes kereteknél tapasztaltam. Az elõbbinél az alakváltozási görbék egyértelmûen jelzik, hogy a féloldali hóterhelés, az utóbbinál pedig a váltakozó mezõk leterhelése a mértékadó. A többivel szinte nem is érdemes foglalkozni.

4.

„Tiszteld a fesztávolságokat, hogy hosszú életû legyél a földön”. Egy statikusnak nincs kis fesztávolság (aminek a keresztmetszetét ránézésre, rutinból meg lehet határozni), vagy nagy; csak fesztávolság van, amit a legjobb tudásunknak megfelelõen kell méretezni. Ennek a parancsolatnak a fontosságát azzal tudom alátámasztani, hogy pl. ha egy függönyfal több száz kéttámaszú bordájának keresztmetszeténél 20% anyagot megtakarítunk (pontos méretezéssel), annak költsége az egész épület vázszerkezeti költségének felét is kiteheti.

5.

„A számítógép a statikus kezében csak segédeszköz” – Ezt különösen az ifjú mérnök generációnak ajánlom figyelmébe, hogy „ne higygyen el mindent” a számítógépes programoknak és azok eredményeinek anélkül, hogy „érezné” a szerkezet mûködését. A számítógép a statikus kezében óriási lehetõséget adott, mert pl. a mi generációnk még VEGA logaritmus könyvet lapozott hónapokig, vagy logarlécet tologatott hetekig, késõbb kis számológépen pötyögtetett napokig, míg kiszámolta azokat a képleteket, amit a számítógép percek, vagy másodpercek alatt elvégez. De mi tudtuk és értettük, hogy mit számolunk. Kényesebb szerkezetet mindig tanácsos közelítõ módszerrel ellenõrizni. Ez év elején hallgattam egy elõadást a Magyar Mérnöki Kamarában, amelyik a „végeselem módszer” alkalmazásáról szólt, amivel mindent az ég világon ki lehet számolni. Kétlem, hogy szükséges-e egy módszert minden esetre ráerõltetni, inkább azt kéne kiemelni, hogy alkalmazása mire a legoptimálisabb.

6.

„Ne törekedj túlzott pontosságra, mert a számítás elõjele és elsõ értékes számjegye sokkal fontosabb, mint a harmadik számjegy”– A statika elsõsorban gyakorlati tudomány, ahol a józanul átgondolt méretezési, ellenõrzési mód megválasztása fontosabb, mint egy precízen, több tizedes pontossággal végrehajtott (esetleg helytelen modell alapján elvégzett) számítás.

7.

„Ne bízd a szerkezet állékonyságát egyetlen elem teherviselésére”. Hogy miért került ez a pont ilyen elõkelõ helyre? Mert nem egy esetet tudok ahol pl. a vonóvas elszakadása a teljes épület összedõlését eredményezte. Ilyen volt egy többhajós esztergomi üzemcsarnok összeomlása a múlt század ötvenes éveiben. A Budapest Sportcsarnoknál pedig a tetõt tartó húzott kábelek bekötése olvadt ki a tûzeset hatására. Ez a teljes szerkezet tönkremenetelét okozta. Mégis, mi ajánlható ezeknél a csábító, gazdaságos szerkezetek megvalósításánál? Elsõsorban az, hogy pl. a vonóvasas fõtartót úgy kell méretezni, hogy az legalább a tetõ saját tömegének hordására vonóvas nélkül is feleljen meg. E mellett különös gonddal, korrózió- és tûz elleni védelemmel kell megoldani a bekötéseket. (Az esztergomi tragédiát a vonóvas korrodálása okozta)

8.

„Gondolj arra, hogy szerkezetednél a betonnak is kell a hely”. Ezt mindenki tudja, mégis sokan megszegik.

9

„Amit megtakarítasz a tetõtartókon, (szelemeneken), a közbensõ födémeken, azt tedd bele az oszlopokba”. Ugyanis az oszlop a legfontosabb tartószerkezeti elem, az adja át az épület terhelését az alapokra és az altalajra. Amíg az oszlop áll, csak részegységek mennek tönkre, ha már az oszlopok sem bírják, az egész épület kártyavárként dõl össze. Az oszlop az épület költségébõl csak 2%-kal részesül, 50%-os túlméretezés 1%-os költség-, de 50%-os biztonságnövekedést jelent. (Szemünk elõtt játszódott le a New-York-i World Trade Center öszszeomlása).

10.

„Ne hagyd magad befolyásolni, hogy a fõ teherviselõ elemek ne tiszta, számítható konstrukciók legyenek”. A forma nem uralkodhat a szerkezeten. Erre a „Nem vagyunk másodhegedûsök” c. naplójegyzetemben számos példát említettem, mert ilyen irányú szándékok mind a megbízó, mind a társalkotó építészek részérõl elõfordulnak.

Kiegészítő parancsolatok:

– Vigyázz, hogy az erõvonalak (pl. rácsos tartóknál) egy pontban metszõdjenek, mert ez esetben megszabadulsz a felesleges zavaró nyomatékoktól.

– A szerkezet stabilitását leginkább veszélyeztetõ nyomott rudak kihajlását minimális megtámasztó erõvel (és anyaggal) meg lehet akadályozni.

– Esetenként az elõírt (megkívánt) alakváltozások betartása legalább olyan fontos, mint a tartóban keletkezõ megengedett feszültség biztosítása. (pl. ha egy födémgerenda lehajlása nagy, a vakolat megreped, ha egy üvegtartó borda behajlása jelentõs, az üveg eltörik).

– Vasbeton falkoszorút minden szinten alkalmazz, ennek szükségességét nem az elmélet, hanem a gyakorlat indokolja;

– A szerkezet költsége két alapvetõ tényezõtõl függ: az anyag- és az élõmunka felhasználásától. Az egyiket csak a másik terhére lehet csökkenteni, de azt tudni kell, hogy mikor, melyik lép elõtérbe.

– A mérnöki alkotások nálunk min. 50-100 évre készülnek. A tartószerkezeteknél jó minõségû, tartós anyagokat használj, mert a pl. a burkolatokat, válaszfalakat lehet (a divatnak megfelelõen) akár néhány év után is lecserélni, az épület vázát azonban nem.

– Vigyázz testi-lelki kondíciódra, egészségedre. Ha álmodozó vagy másnapos vagy, egy idõre tedd félre a statikai számításodat. Évente legalább egy hónapig járd és figyeld a természetet.

Azt hiszem rossz az egész eszmefuttatás, mert ezt az utolsót elsõnek kellett volna besorolni.

*** *** ***

Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://bs-vallas-isten-hit.blog.hu/api/trackback/id/tr585317026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása